tirsdag 14. oktober 2008

Normannsgata

Klikk for stort bilde.
Hvis vi ser oppover Normannsgata på høyre side fra Åkerbergveien var det første stykket uten hus, jernrørsgjerde og skråning ned til Jordalsgate med store Morell/kirsebærtrær. I første hus mener jeg det var bakeri med eget konditori med utsalg av godsaker (3). Neste butikk var kjøttforretningen til Egner, bror til Torbjørn Egner (7). Denne butikken å visavis koks/ved- og isforretningen til Kølapåsan (5). Her jobbet to mann. Han forsynte distriktet med brensel om vinteren og is til forretningene i sommerhalvåret. (Han kjørte sakte så det var veldig populært å henge på med han om vinteren.) , Det er mulig det var en butikk mellom konditoriet og Egner, dør rett ved siden av Egner, søm/stoff (4)? Det står ikke helt klart for meg. På nedre hjørnet av
Normannsgata og Hølandsgata, fortsatt høyre side, var det kolonialforretning med to,tre trapper opp (8). De solgte kandissukker hengende i tråd. På det andre hjørnet på nabotmta til Kølapåsan var det skraphandel (6). En populær plass for å skaffe seg noen slanter ved å samle skrap på Jordal og andre steder. Lenger opp på øverste hjørne Normannsgata Hurdalsgata var butikken vi kalte "Høyr Trappa" (9), navnet taler for seg selv. De solgt lekesaker og krimskrams, kasteknall, ballonger,m.m. Vis a vis (altså på venstre side oppover) lå Det en melk/ brødforretning (10) og Otto Olsens Røkeri (11). Mellom dem gikk en stikkvei/ gangvei ned til Brinken 2b. Otto Olsen røkte i hovedsak fisk. Etter ålefiske på brygga var det bare å stikke innom å få de røkt. Ovenfor røkeriet var Kristine Mangens melkeforretning i Normannsgata 20 og Cecilie Båstads Manufakturforretning i nummer 22(12), venstre side. Nå er vi på toppen av bakken og jeg må ta meg en hvil. Se Kampen Historielag side.
PS. På hjørnet Normannsgata/Åkerbergveien, venstre side, lå den stor grønnsaksforretning til Huseby (1). Deretter var det pølsebu (2).

Hilsen Roy Jensen, som gikk i A-klassen på Kampen skole fra 1953-60 og bodde i Brinken 2B

3 kommentarer:

gletting sa...

Dette er virkelig morsomt! Mens jeg leste Jarl Bechs innlegg forsto jeg at han er eldre enn meg, for noe av det han skriver om "kom senere", husker jeg godt.
Roy, vi gikk i parallellklasser, men det var jo seks klasser på trinnet, så vi kan vel ikke huske hverandre alle sammen.
20-bussen fra Galgeberg går jo ennå. Besteforeldrene min bodde ved oksefontenen på Torshov, så den brukte jeg mye. Det kosta 15 øre for barn i begynnelsen. Det var en egen sjarm da en av stengene datt ned og konduktøren måtte ut av den varme, fullstappa bussen og heise den opp igjen.

Åse T sa...

Det var virkelig interessant å lese Roy Jensens innlegg om butikkene. Jeg gikk også i parallell klassen til dere (7A) i 1960 og bodde i Brinken 2 B. Vi hadde 50 års jubileum i fjor, og da hadde vi omvisning på Kampen skole. Det var veldig interessant.

Jeg husker det var en melkebutikk nederst i blokken vi bodde. Det var 2 frøkner som eide butikken. Jeg husker at vi måtte bestille på forhånd det vi skulle ha til jul og påske. I samme gård hvor vi bodde, var det også en fruktbutikk som Ruus eide. Butikken var liten, men de hadde frukt, slikkerier, såpe og en del matvarer. Ruus bodde i Brinken nr 19.
Hilsen Åse Torunn

Jarl Frode Bech sa...

Jeg har en følelse av at aksjonsradien var noe snevrere i min tid. Kølapåsan het vel egentlig Paulsen, og dermed ble det "Kølapålsen"? det verserte mange groviser rund den fyren. Grønnsaksforretningen til Knut Huseby husker jeg godt, Likeledes "Arbeidshjem for barn", som lå litt lengre opp i Normannsgata. Forøvrig ligger butikkene for langt unna mitt utgangspunkt i Kjølberggaten - og så hadde vi sjelden noe å kjøpe for. Den eneste skraphandleren jeg husker, var den på hjørnet av Sverres gate og Jens bjelkes gate. Ved siden av, i en luke igjerdet, var det også en pølsebod, der en eldre dame med gråstenk i håret og blå lepper solgte datidens pøler, laget av håbrand . . .